جراحی بینی یکی از متداول ترین جراحی های زیبایی محسوب می شود که محبوبیت بسیاری در بین جوانان پیدا کرده است. اگرچه عمل بینی بسیار شایع است، اما همچنان به عنوان یک عمل چالش برانگیز به شمار می رود. فاکتورهای متعددی در جراحی بینی نقش دارد که یکی از تاثیرگذارترین آن نوع و ضخامت پوست بینی است. هنگامی که قصد جراحی زیبایی بینی را دارید، نوع پوست بینی یکی از مواردی است که جراح بینی مورد ارزیابی قرار می دهد.
نوع بینی و ضخامت پوست در انتخاب نوع جراحی و همچنین نتیجه نهایی عمل تاثیرگذار است. اما تفاوت جراحی بینی در پوست ها با ضخامت نازک در مقابل پوست های ضخیم چیست؟ عمل بینی با پوست نازک چگونه است؟ پوست ضخیم چه تاثیری در جراحی بینی دارد؟ به منظور آشنایی بیشتر با تاثیر ضخامت پوست در عمل بینی، تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
انواع پوست بینی
ارزیابی ساختار استخوانی، استحکام غضروف و نوع پوست بینی از مهمترین فاکتورهایی اساسی به شمار می روند که اکثر جراحان مورد ارزیابی قرار می دهند. به طورکلی بینی ها به دو شکل بینی استخوانی و گوشتی تقسیم بندی می شوند که در این طبقه بندی نوع پوست نقش بسزایی دارد. معمولا ضخامت پوست نازک در بینی های استخوانی مشاهده می شود. این در حالی است که ضخامت بالای پوست و غضروف ضعیف معمولا در بینی های گوشتی وجود دارد.
1- پوست بینی ضخیم
همان طور که اشاره شد، بینی های گوشتی دارای پوست ضخیم با منافذ ریزی هستند که معمولا چربی بیشتری در مقایسه با بینی های استخوانی دارند. به واسطه این ویژگی ها اغلب بینی های گوشتی و بینی غضروفی با پوست ضخیم، نوک بینی افتاده تر و غضروف های ضعیفتر داشته و ممکن است نیاز به پیوند غضروف داشته باشد.
2- پوست بینی نازک
بر خلاف بینی های گوشتی، بینی های استخوانی دارای پوست نازک با غضروف قوی تری هستند. به واسطه این ویژگی اغلب بینی های استخوانی ساختار استخوانی مشخص و واضحی دارند که می تواند به راحتی عیوب ساختار استخوانی را نشان دهند.
اهمیت پوست بینی در جراحی بینی
تاثیر ضخامت پوست در عمل بینی اثبات شده است. در بخش های بالا به نوع پوست در جراحی بینی گوشتی و بینی استخوانی اشاره شد، بنابراین نوع بینی علاوه بر تاثیرگذاری در نوع عمل در مراقبت های بعد از عمل نیز تاثیر گذار است. البته لازم به ذکر است که ضخامت پوست بینی از خیلی نازک تا خیلی ضخیم متغییر است، بنابراین نوع پوست و بینی در همه افراد یکسان نخواهد بود. در واقع، به غیر پوست های نازک و پوست های ضخیم، پوست های نرمال با ضخامت های معمولی نیز وجود دارند. تشخیص نوع بینی و ضخامت پوست معمولا در جلسات مشاوره قبل از عمل توسط متخصص انجام می شود.
تاثیر پوست بینی نازک در جراحی بینی
بینی های استخوانی با پوست نازک معمولا به سرعت بهبود یافته و تورم ناشی از جراحی نیز در مقایسه با پوست های ضخیم سریع تر از بین می رود. اگرچه در جراحی بینی با پوست نازک معمولا چالشی وجود ندارد، اما بهتر است بدانید که پوشش بسیار کم پوست بر روی ساختار استخوانی می تواند هر نوع نقص در ظاهر بینی را به طور مشخص نمایان کند. بنابراین، وجود هر نوع ناهنجاری در تیغه بینی به طور کامل نمایان می شود و جراحی بینی استخوانی نیاز به ظرافت و دقت فراوانی دارد.
ضخامت پوست علاوه بر نوع بینی و نوع جراحی در مراقبت های بعد از عمل بینی تاثیر گذار است، به طوری که معمولا از بین رفتن جای بخیه روی پوست های نازک تر، سریع تر از بینی های گوشتی است. به همین علت دوره نقاهت و بهبودی در بینی های استخوانی سریع تر از بینی های گوشتی است.
عمل بینی با پوست ضخیم
همان طور که در بخش های قبلی اشاره شد، بینی های گوشتی معمولا دارای پوست بینی ضخیم هستند. عمل این بینی ها معمولا طولانی تر است و چالش های بیشتری در این جراحی وجود دارد. اگرچه عیوب ظاهری و ساختار استخوانی در بینی های گوشتی توسط پوست ضخیم پوشانده می شود، اما هر چه پوست بینی ضخیم تر باشد، ساختار غضروفی ضعیف تری دارد.
در نتیجه این جراحی ها ممکن است ظرافت لازم را نداشته و در آینده نیاز به عمل ترمیمی بینی داشته باشند. شایان ذکر است که در جراحی بینی های گوشتی ورم و التهاب بعد از عمل بیشتر از بینی های استخوانی است. بنابراین برای مشاهده نتایج پس از عمل تا زمان از بین رفتن تورم گاهی باید ماه ها منتظر بمانید.
آیا عمل بینی گوشتی برگشت پذیر است؟
آناتومی بینی های گوشتی با بینی استخوانی متفاوت است. شاید بارها شنیده باشید بعد از رینوپلاستی، بلافاصله نتیجه عمل مشخص نمی شود. ورم بینی موقت پس از جراحی در انواع بینی به وجود می آید، اما نکته ای که وجود دارد این است که در جراحی بینی گوشتی ورم بینی دیرتر از بین می رود.
سوالی که بسیاری از مراجعان در هنگام جراحی بینی مطرح می کنند این است که آیا جراحی بینی گوشتی برگشت پذیر است؟ در پاسخ باید گفت امروزه تکنیک هایی برای جراحی به کار بسته می شود که موجب تقویت غضروف بینی شده و با از بین رفتن ورم بینی بعد از عمل و تکنیک های پیشرفته به کار گرفته شده می توان گفت برگشت بینی گوشتی ایجاد نخواهد شد.
عوارض پوستی پس از عمل بینی
پس از انجام عمل بینی، با توجه به شناخت نوع پوست، باید مراقبت هایی صورت بگیرد. این مراقبت ها شامل استفاده از داروهای تجویز شده پزشک برای درمان اسکار در صورت انجام جراحی بینی به روش باز می شود. پس از جراحی بینی ممکن است پوست بینی چرب شود. این چربی معمولا با استفاده از درمان های مراقبتی زیر نظر پزشک قابل درمان است. به خصوص زمانی که گچ یا پانسمان روی پوست بینی قرار داشته باشد، این امر ترشح چربی را افزایش می دهد. بنابراین زیر نظر یک متخصص با تجربه می توان عوارض پوستی پس از عمل بینی را به حداقل رساند.
نازک شدن پوست بینی پس از جراحی
در هنگام جراحی به روش باز ابتدا پوست به طور کامل از روی بینی برداشته می شود. سپس جراح متخصص بر تغییرات لازم بر روی استخوان بینی انجام می دهد. در مرحله آخر نیز پوست بر روی اسکلت بینی قرار داده می شود. بنابراین به پوست در هنگام جراحی آسیبی وارد نمی شود. همچنین در جراحی بینی گوشتی نیز همین اتفاق می افتد. تنها ممکن است بخشی از چربی های بینی برداشته شود. بنابراین جراحی بینی به خودی خود باعث نازک شدن پوست بینی نشده و نمی توان در رینوپلاستی پوست را نازک تر کرد، زیرا آسیب های جدی به آن وارد می شود. اما برای کنترل پوست پس از جراحی زیبایی بینی بهتر است برای دریافت داروهای مراقبتی با متخصص خود مشورت کنید.
تیره شدن پوست بینی پس از جراحی
تیره شدن پوست بینی پس از عمل جراحی از مواردی است که به ندرت در متقاضیان رینوپلاستی دیده می شود. بروز این عامل علل های مختلفی دارد که مهمترین آن ها به شرح زیر است:
- مصرف دخانیات
- تزریق ژل های غیر استاندارد
- عمل های پی در پی بینی
- وجود عفونت
- قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب در شش ماه اول
- مصرف داروهای دیگر و اطلاع ندادن به پزشک جراح
اگر بیماری خاصی دارید و یا داروی خاصی مصرف می کنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا عوارض پوستی بعد از عمل جراحی بینی به حداقل برسد. همچنین مراقبت های قبل از عمل و مراقبت های بعد از عمل را جدی بگیرید.
کلام آخر
اهمیت ضخامت پوست در عمل بینی ثابت شده است، به طوری که نوع پوست بینی یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین معیارهای عمل بینی به شمار می رود و در نتیجه جراحی تاثیر بسزایی دارد. اگرچه ضخامت بینی اکثر بیماران در دسته متوسط قرار می گیرند، اما نتیجه جراحی معمولا در بینی ها با ضخامت ضخیم در مقایسه با ضخامت نازک، متفاوت است.
برخی ها معتقدند که ظرافت در بینی های استخوانی بیشتر از بینی های گوشتی است. اما بهتر است بدانید که چالش جراحی بینی با هر نوع ضخامت (از نازک تا ضخیم) وجود دارد. نتیجه جراحی معمولا به دو عامل از جمله مهارت جراح و مراقبت های بعد از عمل بستگی دارد. لذا توصیه می شود با هر نوع ضخامت پوستی بینی به بهترین جراح بینی مراجعه کنید تا شاهد نتیجه مطلوب از عمل بینی خود باشید.