در گذشته از پانسمان های حجیم به نام تامپون بینی که به زبان عامیانه فیتیله، مش یا فیلتر می گفتند، برای ترمیم برش های داخلی بینی استفاده می شد. تحمل این تامپون ها برای بیمار سخت بوده و خارج کردن آن برای بیمار دردناک و ناراحت کننده بود. اما امروزه به لطف تکنیک های جدید جراحی و تبحر جراحان در عمل رینوپلاستی، از تامپون بعد از عمل استفاده نمی شود. خوشبختانه دکتر حسنانی از جمله جراحانی هستند که از تامپون بینی استفاده نمی کنند. ما در این مقاله قصد داریم به مزایای عمل بینی بدون تامپون و عدم نیاز به آن بپردازیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.
تامپون بینی و کاربرد آن
تامپون های بینی در گذشته که با نام مش یا فیتیله شناخته می شدند، در حقیقت دستمال، پنبه یا گاز استریل های فشرده ای بودند که با پماد آغشته شده و در داخل بینی قرار می گرفت. در واقع تامپون ها، باندهای بهداشتی بودند که با پماد آغشته می شده و در قسمت دو طرف وسط بینی در هر یک از سوراخ های بینی قرار داده می گرفتند. تامپون ها تیغه وسط بینی را فشار می دادند و به این ترتیب تیغه وسط بینی صاف نگاه داشته می شد و خونریزی نمی کرد. اما امروزه تامپون های در ابعاد کوچکتر از جنس فوم های فشرده یا سیلیکونی هستند که در موارد خاص به کار گرفته می شوند.
در گذشته تامپون ها یا فتیله ها سه کاربرد اصلی داشتند که به شرح زیر است:
- کنترل خونریزی از طریق اعمال فشار بر رگ های خونی بینی
- جلوگیری از عفونت و زخم به کمک تامپون آغشته به پمادهای آنتی بیوتیک
- صاف نگه داشتن و موقعیت تیغه جدید بینی
اما در حال حاضر، اکثر جراحان حاذق و متبحر، از جمله دکتر حمیدرضا حسنانی عمل بینی بدون تامپون را انجام می دهند. تنها درموارد خاص که احتمال خونریزی وجود دارد، تامپون استفاده می شود. امروزه استفاده از تامپون بینی بیشتر در بیمارانی که سابقه اختلال انعقاد خون و یا مصرف داروهای ضد انعقاد دارند، رایج است. همچنین، در برخی جراحی ها مانند عمل انحراف بینی یا کوچک کردن شاخک بینی که امکان تجمع خون وجود دارد، از تامپون استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: جراحی بینی ترمیمی یا ثانویه
عمل بینی بدون تامپون چیست؟
همانطور که اشاره شد، امروزه به واسطه توسعه علم پزشکی، روش های نوین جراحی و افزایش مهارت پزشکان در جراحی بینی از تامپون استفاده نمی شود. در گذشته تامپون ها، باندهای بهداشتی بودند که با پماد آغشته شده و در قسمت دو طرف وسط بینی در هر یک از سوراخ های بینی قرار می گرفت.
در گذشته برای شکل دهی تیغه وسط بینی و صاف نگه داشتن تیغه وسط بینی و همچنین جلوگیری از خونریزی بعد از جراحی بینی از تامپون استفاده می شد. تامپون ها با ایجاد فشار بر تیغه وسط بینی آن را صاف نگاه داشته و از خونریزی جلوگیری می کردند. اما در حال حاضر با پیشرفت تکنیک های جراحی، عمل های بینی امروزی نیازی به تامپون ندارند.
از آنجایی که گذاشتن و برداشتن تامپون ها در گذشته درد زیادی را برای بیمار به همراه داشت، از عمل بینی بدون تامپون به عنوان عمل بینی بدون درد یاد می کنند. زیرا عمل رینوپلاستی درد زیادی نداشته و فقط گذاشتن یا برداشتن تامپون می تواند آزاردهنده بود و سبب درد شود.
چرا در جراحی نوین بینی از تامپون استفاده نمی شود؟
همانطور که اشاره شد، امروزه عمل بینی بدون تامپون انجام می شود و استفاده از این وسیله تنها در موارد خاص توسط جراح توصیه می گردد. در گذشته برای شکل دهی و صاف نگه داشتن تیغه وسط بینی از تامپون استفاده می شد. اما در تکنیک های نوین جراحی، تیغه وسط بینی به گونه ای صاف می شود که برای نگاه داشتن آن نیاز به نگهدارنده ای مثل تامپون وجود ندارد.
همچنین، از تامپون برای کاهش یا جلوگیری از خونریزی بعد از عمل استفاده می کردند. اما امروزه از آنجایی که دقت و مهارت جراحان در بخیه پوشش های مخاطی تیغه وسط بینی بالاتر رفته است و همچنین، از بخیه های جذبی داخلی استفاده می شود، احتمالا خونریزی به حداقل می رسد.
به همین علت دیگر از تامپون ها استفاده نمی شود و همچنین دکتر حسنانی عمل همراه با تامپون را توصیه نمی کنند. دکتر حمیدرضا حسنانی، تنها در موارد نادر که احتمال خونریزی بینی در برخی بیماران وجود دارد، از مینی تامپون استفاده می کنند. توجه داشته باشید که کشیدن مینی تامپون های ابداعی دکتر حسنانی درد ندارد.
فواید استفاده از مینی تامپون ها
مینی تامپون ها اغلب موقتی بوده و بین 6 تا 24 ساعت از بینی برداشته می شوند. مهمترین کاربردهای مینی تامپون ها جلوگیری از خروج ترشحات و خونابه ها بعد از عمل بینی و تسریع در روند بهبودی زخم ها است. در حقیقت برای جلوگیری از خروج ترشحات از طریق برش های داخلی بینی در چند ساعت اول پس از عمل، یک پانسمان کوچک به نام «مینى تامپون» در ورودى سوراخ هاى بینی گذاشته شده و حداکثر ظرف 24 ساعت از بینی بیمار خارج می شود. استفاده از این پانسمان های کوچک الزامی نیست، ولی استفاده از آن برای راحتی بیمار توصیه می شود. توجه داشته باشید که دکتر حسنانی عمل بینی بدون تامپون انجام می دهند و در موارد خاص از مینی تامپون برای بیمار استفاده می کنند.
کلام آخر
امروزه به لطف روش های نوین جراحی شاهد عمل بینی بدون تامپون هستیم. در گذشته استفاده از تامپون ها برای صاف نگه داشتن بینی و جلوگیری از خونریزی متداول بود. اما در حال حاضر به دلیل مهارت بالای جراح و روش جراحی تیغه بینی نیازی به تامپون ندارند. همچنین، بخیه های داخلی به شکلی است که احتمال خونریزی در آن به حداقل می رسد. تنها در موارد خاص که احتمال خونریزی بالاست، جراحان از تامپون استفاده می کنند.
توجه داشته باشید که دکتر حمیدرضا حسنانی، عمل بینی بدون تامپون انجام می دهند و در موارد لازم از مینی تامپون استفاده می کنند. مینی تامپون ها علاوه بر جلوگیری از خونریزی به تسریع در بهبود زخم ها کمک می کنند. در پایان توصیه می شود برای عمل بینی بدون تامپون با دکتر حسنانی، بهترین جراح بینی مشورت نمایید.
سوالات متداول
بسته به شرایط بیمار، جراح بهترین روش را برای فرد انتخاب میکند. شاید جراح در حین عمل تشخیص دهد که فرد به تامپون نیاز دارد.
خیر این جراحی هیچ دردی ندارد زیرا علاوه بر این که با بیهوشی انجام میشود بعد از جراحی به دلیل نبودن فیتیله داخل بینی فرد هیچ گونه دردی برای خارج کردن آن ندراد